Un loc drag mie, un loc unde ma voi intoarce cat de des voi putea. Intrebandu-ma cineva in anul 1 ce planuri de viitor am, nu am ezitat sa-i raspund cu entuziasm ca vreau sa ma mut in Spania. Si nu Spania din telenovelele la care ma uitam pe ascuns in dormitorul parintilor cand aveam musafiri, mica fiind. Spania aceea colorata, plina de viata, misterios de fascinanta. Anii au trecut, planurile s-au schimbat insa, o voi vizita…curand.
Revenind, am fost in Spania in in urma cu patru ani, in luna August, pentru 2 saptamani jumate. Prima calatorie singura, primul zbor singura. Mai exact, m-am inscris la unul dintre cursurile de vara organizate de BEST(Board of European Students of Technology), acesta la care am fost si acceptata a fost in Valladolid. Studentii din BEST Valladolid si totodata studenti ai universitatii tehnice din acel oras s-au ocupat de pregatirea si organizarea cursului. Am platit doar transportul pana acolo si am mai cheltuit doar banii de buzunar. Regula acestor cursuri este de a oferi altor studenti straini toate facilitatile cum ar fi masa, cazare, activitati practice, activitati teoretice, toate entru a le oferi o sansa unica de a cunoaste alte comunitati, de a castiga prieteni noi din toata Europa, de a socializa si de a invata.
Asa ca, a fost simplu. Mi-am luat biletele de avion, Budapesta-Madrid, Madrid-Cluj-Napoca. In Budapesta m-am mai intalnit cu o colega de curs, din Muntenegru si am zburat cu acelasi avion. In Madrid am fost nevoita sa dorm o noapte la un hotel din zona aeroportului fiindca aveam autocarul abia urmatoarea zi. In ziua urmatoare ne-am intalnit vreo 10-12 in aeroport de unde am luat un autocar care ne ducea chiar in Valladolid. Pe drum am apucat sa ne cunoastem in asa fel incat, cand am ajuns la destinatie deja aveam porecle, inside jokes si o tona de poze. A fost ca si acel moment in care intalnesti un necunoscut si te intelegi atat de bine cu el, incat parca ati fost best friends intr-o viata anterioara.
Am fost cazati intr-un satuc de la marginea orasului intr-un fost hotel/internat/camin/whatever. Era mare, avea vreo 20 de camere. Aveam piscina, gradina si livada, sali de dans toate pentru noi. Eram noi si padurea acolo. Am dormit amestecati in camere(vreau sa zic micsti). Aveam baie pe hol. Da, stiu…pentru cineva care nu a mai experimentat chestii de genul, stiu cum e, asa am mers eu acolo. M-am prezentat eu fatuca din Zalau(ceva oras de pe langa Cluj), anul 1 de faculta, experienta 0. Eram inocenta. Dar experienta asta mi-a oferit ceva ce nu as fi putut invata altfel. Ceva ce mereu ma va face sa spun ca acest curs a fost cea mai tare experienta din viata mea. Si nu pentru faptul ca am invatat tehnologii noi si am vazut cum se dezvolta smart un oras, ci pentru faptul ca m-a facut sa constientizez ce inseamna lumea asta mare, ce are sa-mi ofere si ce trebuie eu sa aleg din toate astea. Gata, gata…
Deci ce am facut mai exact la curs, am vizitat fabrica Renault unde atunci dezvoltau masinile smart electrice. Am vizitat Telefonica(cum ar fi la noi Telekom sau Orange) unde am vazut imprimante 3D care atunci incepeau sa apara pe piata. Am vizitat primaria orasului unde ne-au prezentat planul de dezvoltare inteligenta a urbanisticii orasului care includea diverse sisteme de alimentare energetica a orasului, curatenia orasului, parcari inteligente, panouri solare, etc. Am vizitat unul dintre spitalele din oras unde aveau deja roboti care duceau mancarea in saloane la pacienti. Robotii porneau de undeva de la demisol, unde era cantina si mergeau cu liftul la fiecare salon la care erau repartizati.
Am fost la o crama de vin din podgoriile calduroasei Spanii.
In weekend-ul pe care l-am prins acolo la curs am plecat in alt oras, in Salamanca. Nu am cuvinte suficiente sa descriu cat de tare a fost acolo. A fost o nebunie si atat. Este adevarat ca uneori experientele unice, nebune si betia unesc mai tare decat orice.
Dupa ce cursul s-a terminat, toti care eram la curs, participanti si organizatori plangeam. A fost foarte trist, ne tot promiteam ca o sa ne vizitam, ca o sa repetam experienta, cu multi m-am mai intalnit si in alte locuri. Ne scriam scrisori, ne trimiteam vederi, a tinut primii 2 ani.
Revenind, dupa curs eu am mai stat 4 zile in Madrid. Am plecat cu autocarul in capitala Spaniei, unde am stat la un hotel situat foarte central. El se lauda ca are 3 stele, insa as fi spus ca este de categoria 3 stele la noi, nu in Spania :). A fost interesanta experienta asta, de a calatori si de a vizita singura anumite puncte turistice. M-am plimbat foarte mult pe jos, am luat autobuzul etajat, am intrat in biserici, am facut shopping, am fost la muzeul de ceara, la stadionul Santiago Bernabeu. Insa aveam o problema mare, ramasesem fara voce in Valladolid si inca vocea nu-mi revenise. Nu puteam sa vorbesc nicicum cu ai mei, eu urlam ca sa scot cateva cuvinte, ei abia ma intelegeau. Nici cand am ajuns la Cluj, dupa aproape o saptamana nu aveam voce.
Ca vacanta mea sa se termine intr-un mod minunat, am stabilit o revedere, chiar in fata hotelului unde eram cazata, cu un fost coleg de liceu care se mutase de tot in Spania cu mama sa. Tare drag mie. S-a oferit sa ma duca la aeroport, a fost foarte dragut gestul.
La aeroport m-au asteptat ai mei, eram foarte fericita pentru ca avusesem parte de cele mai frumoase 2 saptamani din viata mea. Radiam. Nu am sa dau detalii despre costuri, locatii, nu imi mai aduc aminte sincer si prefer sa ramana asa, ca o povestioara. Ce voi face in schimb va fi sa las sa vedeti cateva poze de acolo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements